Bahan :
Serbuk ibu roti / yis mauripan
Tepung Beras
Gula melaka / manisan
Air
Tapai ubi kayu / pisang * - hancurkan
Bahan Tumbuk:
4-5 biji lada hitam
sedikit halia
Lengkuas
Cara:
1. Rendam serbuk ibu roti dan air.
2. Cairkan gula / manisan . Sejukkan.
3. Tumbuk lada hitam, halia dan lengkuas.
4. satukan tepung beras, ibu roti, air gula dan bahan tumbuk. Kacau sebati.
5. Untuk lebih gebu dan sedap masukkan tapai ubi kayu dan pisang.
6. Biarkan semalaman.
7. Sapukan minyak pada kuali dan bakar ( seperti memasak lempeng)
8. Bila dah masak boleh dimakan dengan kelapa muda yang digaul dengan sedikit garam.
P/s : Resepi mak ni takde sukatan. Mak kata masukkan agak-agak je. Yang penting adunannya jangan cair atau terlalu pekat.
TETAMU YANG DIHARGAI
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment