Powered by Blogger.
RSS

TETAMU YANG DIHARGAI

Tepung Apam Bakar ( resepi kelantan)

Bahan :
Serbuk ibu roti / yis mauripan
Tepung Beras
Gula melaka / manisan
Air
Tapai ubi kayu / pisang * - hancurkan


Bahan Tumbuk:
4-5 biji lada hitam
sedikit halia
Lengkuas


Cara:


1. Rendam serbuk ibu roti dan air.
2. Cairkan gula / manisan . Sejukkan.
3. Tumbuk lada hitam, halia dan lengkuas.
4. satukan tepung beras, ibu roti, air gula dan bahan tumbuk. Kacau sebati.
5. Untuk lebih gebu dan sedap masukkan tapai ubi kayu dan pisang.
6. Biarkan semalaman.
7. Sapukan minyak pada kuali dan bakar ( seperti memasak lempeng)
8. Bila dah masak boleh dimakan dengan kelapa muda yang digaul dengan sedikit garam.


P/s : Resepi mak ni takde sukatan. Mak kata masukkan agak-agak je. Yang penting adunannya jangan cair atau terlalu pekat.



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...