Memandangkan sekarang ni cuti sekolah, so dapur akak selalulah berasap... Projek terbaru akak adalah membuat KEK COKLAT MOIST (tapi bila dah siap tak berapa nak moist..hu..hu)
Tapi bab bab buat kek ni akak memang fail..selalu je tak jadi..so tanyalah kat pakcik Google ni...so terjumpalah beberapa resepi yang menarik macam kat bawah ni:
Kek Coklat Moist ( Kukus)
sumber resepi: JINTAN MANIS (terima kasih Ros...halalkan resepinya di CNP kat cni ye)
sumber resepi: JINTAN MANIS (terima kasih Ros...halalkan resepinya di CNP kat cni ye)
Bahan-bahannya
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
3/4 ( tiga suku cawan) minyak masak
1 cawan gula
1 cawan air suam
1/2 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko ( ros guna serbuk koko jenama van hauten)
3 biji telur
beberapa titik esen vanila
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
3/4 ( tiga suku cawan) minyak masak
1 cawan gula
1 cawan air suam
1/2 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko ( ros guna serbuk koko jenama van hauten)
3 biji telur
beberapa titik esen vanila
*Untuk Topping dan Hiasan*
1/2 bar coklat masakan di campur dengan 2 sudu besar butter, 1/2 sudu besar gula halus dan beberapa titik esen vanila. guna kaedah double boiler, kemudian curah pada kek yang telah sejuk dan taburkan coklat rice diatasnya.
(akak tak buat topping ni sebab tak beli coklat masakan..nak buat sendrik..tak gheti..hu..hu)
1/2 bar coklat masakan di campur dengan 2 sudu besar butter, 1/2 sudu besar gula halus dan beberapa titik esen vanila. guna kaedah double boiler, kemudian curah pada kek yang telah sejuk dan taburkan coklat rice diatasnya.
Cara-caranya
1. Ayak tepung gandum bersama, serbuk koko, baking powder dan baking soda, ketepikan. Panaskan pengukus.
2 Dengan menggunakan mixer, pukul telur hingga berbuih dan masukkan gula, pukul lagi sehingga kembang dan gula hancur.
3. Masukkan pula tepung yang siap di ayak tadi, sedikit demi sedikit berselang seli dengan air suam, kacau menggunakan senduk kayu atau spatula, kemudian masukkan pula esen vanila, susu pekat dan minyak masak, kacau sebati. jangan over mix, gunakan kaedah kaup balik.
4. Alaskan acuan bulat atau petak ber ukuran 20cm dengan baking sheet, curahkan adunan di dalam acuan dan tutup permukaan acuan dengan alumunium foil bagi mengelakkan air jatuh di atas permukaan kek dan kukus selama 1 jam ke 1 jam 30 minit, sejukkan
Lama tul rasanya nak menunggu 1 jam 1/2 tu..jenuh menjawab soklan anak bila nak masak...bila nak masak...
Bila dah masak, tengok hasilnya oklah..not bad tapi takdelah cantik and gebus cam empunya resepinya kek...janji tertunai hasrat nak buat kek untuk anak...
0 comments:
Post a Comment