Powered by Blogger.
RSS

BAHASA MELAYU TAHUN 4: SOALAN

1. MODUL SBT BAHASA MELAYU TAHUN 4,5 DAN 6 : PEMAHAMAN




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

BAHASA MELAYU TAHUN 2 : SOALAN

1.Soalan Akhir Tahun

2. SOALAN PERTENGAHAN TAHUN


3. UJIAN SELARAS


4. LEMBARAN KERJA


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

BAHASA MELAYU TAHUN 1: MODUL LATIH BIMBING


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

BAHASA MELAYU TAHUN 2: BAHAN BACAAN


Sumber : Cikgu Pak Long  (terima kasih cikgu)



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

PENYEBAB DAN PUNCA SAKIT KAKI

Dah tiga hari tapi on and off..saya sakit tapak kaki (kanan, bahagian kiri dalam...susahnya nak discribe...)...Nak pergi berurut tak en hubby takde lak...yelah sapa nak pegang baby masa tengah berurut tu kan...tapi sebelum suami berlayar hari tu, dia ada belikan garam bukit...untuk rendam kaki (badan pun boleh)... selama 30 minit katanya...akak buat dan dia makin kurang sakitnya...

Tapi hari ni datang balik, apa puncanya?....Tolong sapa yang tahu... Ask my book's of everythings ni macam-macam finding akak dapat. Salah satunya macam yang dari UNIMAP ni



Sumber :UNIMAP

Pastu, laman webmd menyatakan banyak sebab berlakunya sakit kaki ni, tapi sebabnya boleh diketahui melalui lokasi di mana sakitnya tu...

Contoh kalau sakit tumit kaki (heel pain). Dua sebabnya adalah Plantar fasciitis  dan Heel spurs.  

Plantar Fasciitis

  • penyebab sakit tumit paling biasa
  • Radang pada tisu yang menghubungkan antara tumit dengan ibu jari kaki
  • Tanda paling kerap; sakit kaki bila bangun pagi
  • Rawatan :
  • Rehat
  • Calf and foot muscle stretches
  • Over-the-counter pain relievers
  • Shoes with good arch support and a cushioned sole 

Heel spurs

  • Pertumbuhan tulang yang tidak normal pada tulang tumit.
  • Akibatnya, sakit kaki semasa berjalan dan berdiri.


Rajah di bawah ni menunjukkan titik - titik saraf pada kaki. Sumber gambar adalah dari REFERENSI DUNIA

TITIK-TITIK REFLEKSI PADA TELAPAK KAKI KIRI
 


Sumber :SINI

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

CEKODOK ATAU JEMPUT PISANG MACAM KEK

Buat cekodok pisang pun tak tahu ke?...Tu soalan anak perempuan akak bila tengok menggoggle resepi ini. Tak sebenarnya..umi nak buat cekodok pisang yang rasanya cam kek tu (jawab akak dengan hati geram...huhh...laser sungguh anak aku ni)

So di sini akak terjumpalah resepinya. Akak dapat dari Kak Besah..(Terima kasih akak...izinkan saya CNPnya di sini ye)


Bahan-bahan ( 2 piring penuh )

  • 2 cawan pisang lenyek
  • 1 cawan gula pasir @ gula castor
  • 1 penutup sodabikarbonat (1 sudu makan)
  • 1 sudu kecik baking powder
  • 3 cawan tepung gandum
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 1/2 sudu kecik garam

Cara-cara

  1. dlm mangkuk, campur pisang lenyek bersama gula & garam.gaul biar gula larut.
  2. ayak soda bicarbonate & baking powder dgn penapis teh ke dalam campuran pisang.gaul rata2.pastu masukkan susu & tepung.tambah sedikit lg tepung jika adunan masih lembik.
  3. Dsc01945
     panaskan minyak yg banyak, lalu jemput2kan adunan bulat2 kedalmnya. goreng dgn api sederhana supaya dlm nya masak.bila kulit luar nmpak garing bleh lah diangkat.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

RESEPI DURIAN CREPE

Orang dah lama dok bising pasal durian crepe ni...terliur gak dok tengok...tapi maklumle hujung-hujung tahun ni sebuk dengan macam-macam benda nak settle so akak biarkan aje fenomena tu melanda....

Hari ni dah free, so biasalah akak selongkarlah kat my book's of everythings ni.... So jumpalah resepinya kat blog REENKHAN ( terima kasih untuk resepi ni...izinkan akak CNP ye..)



Bahan bahan
250 gm tepung gandum
3 biji telur ( reen guna 2 biji telor gred A)
500 ml santan                                                                                                
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh pes pandan dan sedikit pewarna hijau untuk kulit berwarna hijau
1 sudu teh pewarna kuning untuk kulit berwarna kuning

Cara : 
1) Satukan semua bahan & masukkan dalam blender dan kisar.Kemudian tapiskan
) Panaskan non-stick pan
3) Bubuh sikit minyak reen guna minyak jagung sapu guna tissue 
4) Tuang 1 senduk ke dlm  non-stick pan.
5) Angkat pan lenggokkan bulat ikut arah jam macam lenggok inul ye supaya cantik bulat
6) Bila dah masak angkat dengan perlahan romantik2 gitu .tak perlu terbalikkan
7) Ulang hingga adunan habis.

Bahan inti :
1 cawan Non dairy Whipping Cream
Isi durian secukupnya

Pukul Whipping Cream dalam mixer hingga kental
Pisahkan isi durian dari bijinya.

 Cara :
Bentangkan 1 keping crepe
Letakkan Whipping Cream di tengahnya
Letakkan isi durian
Tutupkan semula dengan Whipping Cream
Lipatlah crepe
Kemudian simpan dalam peti ais sebentar
Enak di hidangkan dingin

Kalau ada yang tak jelas ada jom kita ke blog MY LOVELY FAMILY yang ada menyediakan tutorial untuk membuat durian crepe ni.... sangat membantu...terima kasih banyak pada empunya blog ni ye...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...