Bahan:
4 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan gula
1 bungkus yis mauripan
3 cawan air
3 keping manisan / gula merah / gula melaka
Cara :
1. Rendam yis mauripan dengan air suam hingga kelihatan berbuih. Ketepikan.
2. Masak manisan / gula melaka dengan 3 cawan air tersebut. Sejukkan.
3. Campurkan gula, tepung gandum dan yis yang telah direndam tadi. Gaul dengan senduk kayu.
4. Masukkan air gula melaka yang telah sejuk sedikit-sedikit dan gaul lagi sehingga sebati dan agak pekat.
5. Tapiskan ke dalam loyang pengukus yang telah disapu dengan minyak terlebih dahulu.
6. Mak akak buat ni dapat dalam 3 loyang saiz sederhana ( masukkan separuh loyang je sbb apam ni akan kembang).
7. Biarkan selama 3 jam ( atau sehingga ianya kembang / naik ).
8. Kukus sehingga masak.
P/S : Ini resepi mak akak. Hasilnya nampak macam apam gula hangus. Gambar tak sempat nak snap hari tu.
TETAMU YANG DIHARGAI
APAM GANDUM / APAM BAGHDAD
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment