Kalau dengar namanya, memang pelik terutamanya untuk mereka yang bukan berasaal dari pantai Timur. Nak tengok rupanya, ini diaaaaaaaaaaaaa.....
Maaf cakap. Memang agak buruk. Tapi macam omputeh kata ' don't judge the book by it's cover'. Selepas di kupas, ubi badak (ada dua warna biru/ungu dan putih), rupanya akan kelihatan macamni..
dan selepas di masak , hasilnya memang mengancam kalbu.(pada sapa yang tak makan tu nak buat macamana kan?
Sebelum di potong. |
Selepas di potong |
Dah terliur?. Jom sama-sama kita memasak KOLEH UBI BADAK ni. ( Ingat hanya ubi badak biru je boleh dibuat koleh ni. Yang putih hanya untuk dibuat sayur)
Bahan-bahan :
3 ketul ubi badak saiz kecil ( kalau saiz besar seketul tu dah cukup)
6 camb gula ( kalau nak tawar, kurangkan dsbnya)
Air (Masukkan sehingga penuh periuk)
1 camt garam
2 cawan santan
1/2 tepung beras - cairkan dengan air.
Cara-cara:
- Kupas ubi sehingga ke isinya yang berwarna ungu tu. Basuh bersih-bersih. Potong kecil-kecil.
- Masukkan dalam periuk. isi air sehingga menutupinya ( air memang perlu banyak sebab kita nak hancurkannya).
- Selepas ubi empuk, tekan-tekankan dengan hujung senduk sehingga hancur. Jika masih keras, tambah lagi air.
- Jika semua ubi dah hancur, masukkan gula dan santan. Kacau sehingga sebati dan agak pekat. Rasa sedikit manis masinnya.
- Cairkan tepung beras dengan air, kacau sebati (jangan berketul-ketul) dan masukkan bancuhan tu dalam periuk ubi tadi.
- Kacau lagi hingga koleh kita tu dah betul-betul pekat.
- Tutup api. tuangkannya dalam loyang atau bekas. Sejukkan lebih kurang 1 jam. (jika nak cepat masukkan dalam peti ais selepas ianya agak sejuk).
- Potong dan boleh di makan.
4.
0 comments:
Post a Comment