Powered by Blogger.
RSS

PENYEBAB DAN PUNCA SAKIT KAKI

Dah tiga hari tapi on and off..saya sakit tapak kaki (kanan, bahagian kiri dalam...susahnya nak discribe...)...Nak pergi berurut tak en hubby takde lak...yelah sapa nak pegang baby masa tengah berurut tu kan...tapi sebelum suami berlayar hari tu, dia ada belikan garam bukit...untuk rendam kaki (badan pun boleh)... selama 30 minit katanya...akak buat dan dia makin kurang sakitnya...

Tapi hari ni datang balik, apa puncanya?....Tolong sapa yang tahu... Ask my book's of everythings ni macam-macam finding akak dapat. Salah satunya macam yang dari UNIMAP ni



Sumber :UNIMAP

Pastu, laman webmd menyatakan banyak sebab berlakunya sakit kaki ni, tapi sebabnya boleh diketahui melalui lokasi di mana sakitnya tu...

Contoh kalau sakit tumit kaki (heel pain). Dua sebabnya adalah Plantar fasciitis  dan Heel spurs.  

Plantar Fasciitis

  • penyebab sakit tumit paling biasa
  • Radang pada tisu yang menghubungkan antara tumit dengan ibu jari kaki
  • Tanda paling kerap; sakit kaki bila bangun pagi
  • Rawatan :
  • Rehat
  • Calf and foot muscle stretches
  • Over-the-counter pain relievers
  • Shoes with good arch support and a cushioned sole 

Heel spurs

  • Pertumbuhan tulang yang tidak normal pada tulang tumit.
  • Akibatnya, sakit kaki semasa berjalan dan berdiri.


Rajah di bawah ni menunjukkan titik - titik saraf pada kaki. Sumber gambar adalah dari REFERENSI DUNIA

TITIK-TITIK REFLEKSI PADA TELAPAK KAKI KIRI
 


Sumber :SINI

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...