Cuti sekolah ni adalah masa akak nak membuat kek ni... google punya google jumpalah resepi ni...(dari MY resepi ni). Nama tuan dia Puan Umie_e....Izinkan akak CNP resepinya di sini ye..terima kasih...
Bahan:
1 biji kek span / apa-apa kek (ada orang guna biskut marie/ biskut lady fingers)
250 ml whipping cream
200 ml cream cheese (250 gm)
1/2 cawan gula halus - untuk bancuh nescafe
1 cawan air panas
1 @ 2 camb serbuk nescafe / milo
serbuk koko / parutan coklat masakan - sebagai hiasan
Cara:
- Bancuh nescafe + air panas. ketepikan
- Pukul gula, cream cheese dan whipping cream till kembang dan gebu (guna mixer).
- Potong kek kepada 3 atau 2 bahagian.
- Susun 1 bahagian dalam bekas (lebih cantik bekas yang lutsinar)-jangan bertindih.
- tuangkan 1/3 bancuhan air nescafe atasnya.
- Sapukan 1/3 bahagian adunan cream (no.2). Taburkan serbuk koko- gunakan penapis teh.
- Ulang langkah 4,5 dan 6 hingga habis.
- taburkan serbuk koko dan parutan coklat masakan (kalau ada, takde pun takpe).
- Sejukkan selama 8 jam.
- Siap.Boleh makan.
Selamat memasak...dan menikmatinya. Jangan makan banyak, nanti berat naik..hu..hu amaran untuk diri sendiri nih..hi..hi
No comments:
Post a Comment