Powered by Blogger.
RSS

TETAMU YANG DIHARGAI

KOLEKSI BAHAN BANTU MENGAJAR BAHASA MELAYU

Ini sebenarnya akak dapat dari BLOG GURU MALAYSIA. Banyak info dan bahan menarik boleh didapati di blog ni.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

CARA BUAT KEK TIRAMISU

Sekarang ni akak ada kegemaran baru....makan Kek Tiramisu ( sedap sungguh)... Dah dua kali order ngan mak budak yang akak ajar ni. Ni nasib baik cuti sekolah, kalau tak akak order lagi. Penangannya fuh tak boleh ceghita...best sungguh...sapa lah yang memula buat kek ni dulu ye (orang Itali le kot sebab kek ni dessert deme tu)...Sedap dan Senang dibuat..

Cuti sekolah ni adalah masa akak nak membuat kek ni... google punya google jumpalah resepi ni...(dari MY resepi ni). Nama tuan dia Puan Umie_e....Izinkan akak CNP resepinya di sini ye..terima kasih...

Bahan:
1 biji kek span / apa-apa kek (ada orang guna biskut marie/ biskut lady fingers)
250 ml whipping cream
200 ml cream cheese (250 gm)
1/2 cawan gula halus - untuk bancuh nescafe
1 cawan air panas
1 @ 2 camb serbuk nescafe / milo
serbuk koko / parutan coklat masakan - sebagai hiasan


Cara:

  1. Bancuh nescafe + air panas. ketepikan
  2. Pukul gula, cream cheese dan whipping cream till kembang dan gebu (guna mixer).
  3. Potong kek kepada 3 atau 2 bahagian.
  4. Susun 1 bahagian dalam bekas (lebih cantik bekas yang lutsinar)-jangan bertindih.
  5. tuangkan 1/3 bancuhan air nescafe atasnya.
  6. Sapukan 1/3 bahagian adunan cream (no.2). Taburkan serbuk koko- gunakan penapis teh.
  7. Ulang langkah 4,5 dan 6 hingga habis.
  8. taburkan serbuk koko dan parutan coklat masakan (kalau ada, takde pun takpe).
  9. Sejukkan selama 8 jam.
  10. Siap.Boleh makan. 
kalau nak tengok cara buatnya dalam bentuk video pun ada jugak, tengok sini...video dari jeBateja 25. TQVM

Selamat memasak...dan menikmatinya. Jangan makan banyak, nanti berat naik..hu..hu amaran untuk diri sendiri nih..hi..hi



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...